Kaszotto

  

Składniki:

-1 brokuł

-1 opakowanie jarmużu

-1 czosnek

-1-2 cebule

-2-3 łyżki masła klarowanego

-1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej

-sól ,pieprz ,papryka słodka do smaku

Wykonanie:

Kaszę jak zwykle porządnie myjemy ,kilka razy .Ja jeszcze ozonuję 15min,wylewam wodę od ozonowania ,zalewam nową wodą i zostawiam na noc. Warzywa ozonuję w plastikowym woreczku .Brokuły dzielę na cząstki ,zalewam wrzątkiem na sitku ,wrzucam do garnka z odrobiną wody i masłem. Do tego dorzucam jarmuż ,cebulę pokrojoną w piórka ,wyciśnięty czosnek i przyprawy-gotuję aż szpinak zmięknie. Jeśli robimy to wieczorem ,odstawiam w chłodne miejsce .Jeśli rano lub w południe –dodaję wymoczoną kaszę bez wody i doprowadzam do wrzenia .Przykrywam pokrywką i odstawiam ,żeby kasza doszła. W razie potrzeby dolewam wrzątku ,doprawiam.

Pyszne danie jednogarnkowe na zimowe dni!!!!

Smacznego!!