Flaki z boczniaków

 

 

Jeśli chodzi o ilość boczniaków to garnek ,który zawsze robię ( najczęściej na jakieś święta ) jest dość okazały ,więc ilości też podam Wam duże. Dla mniejszych ilości ,oczywiście ilość produktów zmniejszamy. 

-2kg boczniaków

-4-5 szt . marchewki

-2-3 szt korzenia pietruszki

-1 średni seler (korzeń)

-4-5 cebul

-sól ,pieprz ,majeranek , gałka muszkatołowa ,papryka ostra ,ziele angielskie ,liście laurowe

Marchew ,pietruszkę ,seler myję ,obieram ze skórki i ścieram na tarce .Można rozdrobnić w jakiś inny sposób na „piórka” i wrzucam do gotowania.

W tym czasie obieram cebulę ,kroję i szklę na patelni na złoty kolor. Wrzucam do gotujących się warzyw.

Jak warzywa są już aldente ,dorzucam pokrojone w paseczki boczniaki ,które wcześniej porządnie myję!!

Doprawiam wszystko do smaku : duża ilość majeranku , gałki pieprzu i papryki ostrej!!!

Podaję z moim chlebkiem chociaż najczęściej robię bardzo gęste i nie trzeba już niczym przygryzać.

Jak zrobicie za dużo ,można zamrozić lub zagotować i zapasteryzować w słoiki .

Smacznego!!!