BOTWINKA

Zdrowa ,szybka i pożywna zupa

1 pęczek buraczków z liśćmi

1 porcja tzw. przypraw do zupy- 3 marchewki ,2 pietruszki , por ,seler

1 kalafior –opcjonalnie ( ja kupiłam dzień wcześniej i trzeba było go zagospodarować

1 pęczek koperku

1 cytryna

sól ,pieprz ,ziele angielskie, liść laurowy  ,kilka łyżek dobrego oleju – u mnie tym razem konopny

Dodatkowo 1 kg ziemniaków i 2 jajka na osobę ( jeśli ktoś je jajka)

1-2 cebule i olej do „uduszenia” cebulki

Warzywa kroimy w kostkę ,w talarki i gotujemy do miękkości. Dodajemy oczywiście sól ,pieprz ,ziele i liście laurowe. Pod koniec gotowania  smakujemy i doprawiamy jeszcze. Dodajemy koperek   wyciskamy cytrynę do smaku. Na koniec dolewamy już do talerza łyżkę oleju. Botwinka powinna być kwaskowata.

Jajka możemy ugotować osobno i dodać do talerzy już pokrojone a możemy też wrzucić do zupy

Ziemniaki gotujemy oddzielnie ,Po ugotowaniu dodajemy do nich przyrumienioną cebulkę i razem z tą cebulką ubijamy je.

Jemy dobierając ziemniaki do zupy!!!!

Smacznego!!!!:)