Czerwona kapusta na słodko –kwaśno

 

Może to być danie samodzielne .Ja mogę ją jeść na śniadanie ,obiad i kolację .Może być to dodatek np. do kaczki , jeśli ktoś je mięso ( tak jadłam ja kiedyś)lub do innych dań .Ilość dodatków zmniejszamy lub zwiększamy w zależności od upodobań lub wielkości kapusty

– 1 czerwona kapusta

-2-3 mandarynki

-1 pomarańcza

-1-2 jabłka

-garść rodzynek

-trochę masła klarowanego 1-2 łyżki ( w zależności od wielkości kapusty)

-sól i pieprz do smaku

-sok z cytryny (do smaku)

Kapustę kroję na pół .Usuwam głąb i kroję. Zalewam wrzątkiem i chwilę zaparzam .Wylewam wodę ,solę ,pieprzę ,dodaję masło i gotuję W tym czasie zalewam wrzątkiem rodzynki ,zostawiam na chwilę –potem wylewam wodę a rodzynki wrzucam do kapusty. Pod koniec gotowania ,jak kapusta jest „aldente” dodaję obrane i pokrojone jabłka ,obrane ze skórki i pokrojone mandarynki i pomarańcze .Wyciskam cytrynę do smaku ,ewentualnie jeszcze solę i pieprzę.

Im częściej odgrzewam ,tym kapusta jest lepsza!!!!