BIGOS Z JARMUŻU

-2 pęczki dość duże jarmużu

-1 duży por

-3-4 marchewki

– garść suszonych grzybów

-3-4 pomidory

-sól ,pieprz do smaku, 4-5ziaren ziela angielskiego,3-4listki liści laurowych

-masło klarowane do duszenia pora

Jarmuż umyć dokładnie pod bieżącą wodą ,poobrywać z twardych łodyg. Pokroić jak kapustę do bigosu. Sparzyć wrzątkiem na cedzaku, wrzucić do garnka z odrobiną wody i gotować.

W tym czasie umyć dokładnie por ,pokroić i udusić na masełku i dodać do gotującego się jarmużu.

Grzyby zalać wrzątkiem .

Marchew zetrzeć na tarce i dodać do jarmużu.

Pomidorki pokroić i dodać do bigosiku.

Grzybki pokroić, jeśli są duże lub w całości wrzucić do garnka. Ja dodałam też sosik ,który powstał w trakcie moczenia.

Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe ,sól i pieprz do smaku.

Jeśli ktoś chciałby dodać trochę kwaśnego smaku, można dolać trochę soku z cytryny .

Smacznego.

To mój pierwszy bigosik z jarmużu. Robiłam go na wyczucie. Podałam z kaszą gryczaną niepaloną. Uważam, że jest pyszny. Goście, którym zaserwowałam też.

Podzielcie się jak Wam wyszedł i jakie zmiany wprowadziliście!!!!